Excursió, vermut i pica-pica a Collserola


Acomiadem l'any amb un passeig de proximitat: des del Peu del Funicular fins al Baixador de Vallvidrera, pujant prèviament al Turó de Can Castellví. La ruta és de 7,3 km de longitud i 369 m de desnivell, però contempla la possibilitat de ser retallada. Encara que, en general, estiguem completament en contra de les retallades, aquest cop farem una excepció per tal que qualsevol pugui apuntar-se i gaudir del vermut i del pica-pica que ens estarà esperant al final del trajecte.
Per apuntar-se o rebre més informació, podeu escriure a grupexcursionista@roigcultura.cat.


Joanetes, la nostra "base" a la Vall d'en Bas

El punt de partida de la nostra sortida a la Vall d'en Bas serà Joanetes. Aquí tenim alguna informació sobre aquest captivador poblet (font: Ajuntament de la Vall d'en Bas). Recordeu: només queda una setmana per apuntar-se a la sortida!


El poble de Joanetes s'enfila en un entorn muntanyós i enfaixat de gran bellesa. Com a teló de fons, el massís escarpat i feréstec del Puigsacalm, dota a aquest nucli de gran personalitat. Un creixement urbà integrat i sostingut en un entorn tan privilegiat, fa que se'l compari sovint com un poble de pessebre. De fet, cada any durant les festes de Nadal s'hi representa un pessebre vivent amb gran èxit.

Des de Joanetes la carretea ens conduirà fins al Coll de Bracons, i si el dia és clar, es pot gaudir d'una vista d'amplis horitzons sobre les terres de llevant, i fins i tot es pot arribar a veure la badia de Roses.

L'edifici més vistós i representatiu de Joanetes és la seva església. Consagradà a Sant Romà, es troba documentada el segle XII. L'estil romànic d'aquest temple és un dels més interessants de la Vall. Malgrat els desperfectes que va patir a conseqüència dels terratrèmols del segle XV, se'n conserven originalment la façana, els arcs torals i la pica baptismal.

Fitxa de la sortida a la Vall d'en Bas


Data: 26 de novembre

Data límit per apuntar-se: 23 de novembre

Apuntats/des: 5

Ruta: La Vall d'en Bas

Duració: 3 h, amb aturades interpretatives del territori

Distància: 5,5 km

Desnivell de pujada: 400 m

Recordem: canvi climàtic, un repte col·lectiu

Cost: 30 / 35

- Pronòstic de temps


Fotos i petita crònica de la sortida a Montserrat

Per una serie de motius l' excursió Terrassa-Montserrat, que havia de durar dos dies, va ser modificada gairebé a l'últim moment per una sortida circular d' un dia amb Origen Monistrol destí Monestir de Montserrat (una ruta de 8.23Km amb desnivell de 740 metres i un màxim als 950 metres) i tornada a Monistrol ( 4.75 Km amb un desnivell de 561 metres).

Monistrol, que deriva del seu nom original en llatí Monasteriolum, és una vila de 3.100 habitants situada a 155 m d’altitud, a la riba dreta del riu Llobregat, al costat de la carretera d’Abrera a Manresa (C-55). Està construïda esglaonadament en el vessant de migjorn de la serra de Canfranc.


22-23 d'octubre: Terrassa-Montserrat - Fitxa de la sortida

Data límit per apuntar-se: 19 d'Octubre


Apuntats/des: 6


Ruta: Terrassa-Montserrat


Duració: 12 h


Distància: 27,6 km


Desnivell de pujada: 842 m


Cost: 11,00 / 13,00


- La ruta al Google Earth

- Coses que portar

- Pronòstic de temps

Сanvi climàtic, un repte col·lectiu

Dijous, 27 d’octubre
Ateneu Roig
Canvi climàtic: un repte col·lectiu
II Jornada de la Fundació Pere Ardiaca sobre el canvi climàtic

Dissabte, 26 / Diumenge, 27 de novembre
Sortida de novembre del Grup Excursionista de l’Ateneu Roig
La Vall d'en Bas: canvi climàtic sobre el terreny

Amb la presència de:
  • Martí Boada, Professor titular i investigador del Departament de Geografia i de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona
  • Raül Valls, activista del Centre per a la Sostenibilitat Territorial

La crisi econòmica copa els titulars i estimula debats sobre el deute i el futur de l'Estat de benestar, fent-nos oblidar en ocasions que una altra crisi tan o més dràstica i íntimament connectada amb aquella ja s'està produint. El canvi climàtic pot suposar un final abrupte per al nostre model basat en el productivisme-consumisme, agreujar de gran manera la ja profunda desigualtat social, i tornar irreversibles molts dels retrocessos en la nostra qualitat de vida.

Per parlar d'aquests i altres aspectes i de les respostes col·lectives que requereixen podrem comptar amb la presència d’en Raül Valls i d’en Martí Boada a l'Ateneu Roig el 27 d'octubre en la segona edició de la Jornada sobre Canvi Climàtic de la Fundació Pere Ardiaca.

I el 26-27 de novembre ens situarem, amb el Grup Excursionista de l'Ateneu Roig, en els boscos de la Vall d'en Bas per analitzar sobre el terreny els canvis que es poden produir en ambients tan originals i fràgils com són les de la muntanya humida catalana, on moltes espècies animals i vegetals tenen el seu límit sud de distribució a nivell europeu.

9 d'octubre: el vermú excursionista!

No tot seria suar i esgarrinxar-se els peus. El 9 d'octubre us convidem als assidus, als no tan assidus i als que mai heu vingut però esteu interessats en el que fa el nostre Grup Excursionista, a prendre un vermut i a picar un aperitiu amb nosaltres a l'Ateneu Roig.

Projectarem el vídeo de la sortida de Planoles-Puigcerdà, parlarem de com es poden millorar i ampliar les activitats del Grup i comentarem les properes sortides programades, així com les propostes que encara no tenen data.

Us esperem, salut i muntanyes!

Diumenge, octubre 9, 12:00 h.
Ateneu Roig de Gràcia
c / Ciudad Real, 25

16-17 de juliol: fotos del Cap de Creus

El monestir de Sant Pere, la cala Tavallera, el camí de ronda fins a Llançà... Amb retard -però més val tard que mai- arriben les fotos de la sortida de Juliol al Cap de Creus!

17-18 de setembre: fotos de la sortida de l'Aran

Ja tenim aquí les fotos de l'accidentada, encara que impressionant, sortida a la Vall d'Aran. Especial agraiment a l'Óscar que ha aportat el seu toc de fotògraf professional a aquesta selecció d'imatges!

Salut i muntanyes!