27-28 d'agost: nota geogràfica

Aquesta muntanya es troba al nord-oest del Principat d'Andorra, a la frontera amb França. Està vorejada per diversos llacs d'origen glacial en la seva vessant sud, una meravellosa conca de la glacera Coma de Tristaina pertanyent a la parròquia d'Ordino. Tristaina és un dels principals cims de la frontera andorrà-francesa. Els altres són Font Blanca (2.903 m), Serrera (2.913 m) i Estany Esbalçat (2899 m). Per la seva ubicació estratègica, Tristaina és un esplèndid mirador des del qual gaudirem d'una de les millors vistes del Pirineu Central: Coma Pedrosa (2946 m.), el cim més alt d'Andorra, Pica d'Estats (3.143 m.), la muntanya més alta de Catalunya, Montcalm (3077 m), l'últim dels tresmils cap a l'est, i l'Aneto (3.404 m.), el cim més alt dels Pirineus, són alguns exemples de les altes muntanyes que ens envoltaran .

Totes les seves cares presenten forts pendents. Amb neu o gel, aquest esdeveniment podria dificultar la pujada fins i tot per les rutes normals: piolet i grampons són imprescindibles fins al final de la primavera, quan es poden trobar pendents que poden arribar a 40-45 º. Tot i la proximitat de l'estació d'esquí d'Ordino, l'ascens per la cara sud travessa zones verges d'alta muntanya, cobertes de prats, llacs glaceres i crestes rocoses.

Aquesta bella conca glacial hauria de ser protegida pel Govern d'Andorra. L'enorme complex d'esquí d'Ordino està al costat i alguns llocs interessants a la cara nord dels veïns Pic Cataperdís (2812 m) i Pic d'Arcalís (2780 m.) estan plens de ciment i telecadires. La carretera que creua Coma arriba gairebé 2.500 metres d'altura i destrueix el ritme pausat i la tranquil.litat d'aquest llunyà vall.

No hay comentarios:

Publicar un comentario