17-18 de setembre: recordem la invasió d'Aran


El 19 d'octubre de 1944, milers de guerrillers organitzats en els camps de refugiats del sud de França travessaven la frontera espanyola amb la intenció d'ocupar la vall d'Aran, instal·lar-hi un govern republicà i intentar reconquerir la Península. Nosaltres seguirem els passos d'un dels batallons de la 9ª brigada que va entrar des de França pel port d'Orla i va avançar amb la missió de prendre Salardú.

Eren els últims dies del feixisme a Europa. Bona part de França estava alliberada i els soviètics estaven a les portes de Varsòvia. El PCE, confiat en el suport de les triomfants potències aliades i de la població civil, organitzàpunts de reclutament a Foix i Tolosa als quals van acudir uns 13.000 veterans de la Guerra Civil i de la Resistència francesa.

La vall de l'Aran és esullida per posar peu en territori espanyol per la facilitat que la seva defensa tindria en l'hivern del 44-45. En el context del clima hivernal pirinenc, hauria hagut prou amb controlar el port de Bonaigua per impedir l'accés de les forces feixistes a la vall, a l'espera de la intervenció dels aliats i de l'aixecament popular.

Els guerrillers van aconseguir controlar pràcticament tota la vall, però van fracassar en els seus objectius més importants. La força principal, del coronel Vicente López Tovar, es va quedar a les portes de la capital de la comarca, Viella. I la brigada 9ª, que seguirem, no va aconseguir entrar a Salardú,
el que li hauria obert el camí al port de Bonaigua, que va ser ocupada el mateix dia per les forces franquistes.

La resistència era impossible, els aliats van mirar a una altra banda i l'esperat aixecament popular no es va produir. El 27 d'octubre, davant d'un perill imminent d'encerclament, l'estat major dels republicans va ordenar la retirada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario